Senaste inläggen
Mmmmm, va gott
Rätten är grekisk och ska egentligen innehålla lammkött.. Vi har ätit med lammkött några gånger men mest brukar vi ha fläskfilé. Blir jättebra det med! Första gången vi fick detta var i Norge hos Sylvi!
Lamm eller annat kött
Potatis i klyftor
Morötter i stavar
Zucchini i stavar
Vitlök i skivor
Stjälkselleri i bitar
Purjolök i ringar
Fetaost i bitar
Tomater i klyftor
Salt och peppar
Oregano
Citronsaft
Olivolja
Lägg ut två bakplåtspapper lite omlott och lägg köttet (rått) underst och grönsakerna ovanpå. Krydda och häll på citronsaft och olivolja. Vik sedan pappershörnen upp mot mitten och knyt ihop med ugnssnöre till ett paket.
Det ska alltså bli ett paket per person. In i ugnen på galler 200° ca 1 timme för fläskfilé, närmare 2 timmar om det är lammkött.
Serveras med vitlöksbröd som åker in i ugnen när ca 10 min återstår.
Man kan behöva hälla bort lite vätska ur paketet vid servering. Gott, gott, gott!
Idag blev det kebabgryta med ris och grönsaker.
Betyg från Grace: Jättegott!
Betyg från Sean: Kan jag få mer kött!!!
Fräs två lökar och nån klyfta vitlök i lite smör. Häll på 2 dl matlagningsgrädde, en burk krossade tomater och en köttbuljongtärning. Krydda med peppar, paprikapulver, cayennepeppar, oregano, spiskummin, gurkmeja och koriander.
Fräs ca 400g kebabkött i annan panna och blanda sedan ner i såsen. Låt puttra ca 10 min. Späd ev med vatten om det blir för tjockt (eller för starkt för barnen).
Serverades med basmatiris, en klick turkisk yoghurt samt haricot verts och sockerärtor.
Skär en korvring i små bitar.
Snabbkoka broccoli
Gör en sås:
Smält lite smör i panna, rör ut lite mjöl. Häll på matlagningsgrädde och lite mjölk. Vispa tills det kokat upp, sänk värmen och låt småputtra ett par minuter. Dra av från plattan och häll i riven ost. Rör till osten smält. Salta och peppra.
Häll pasta, korv, broccoli och ostsåsen i en form och blanda runt. Avsluta med lite mer riven ost på toppen och lite paprikapulver för fin färg.
In i ugnen ca 200° i typ en kvart.
Blir mycket mat, med andra ord, flera matlådor att ta till jobbet!
Igår hade vi myskväll mitt i veckan för Barry åker bort torsdag-söndag. Blev grillad karré, potatissallad och barbequesås. Lyxade till det med ett glas rosé också!
75g margarin
1 1/2 dl mjölk
5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
Smula jästen i skål. Smält margarin och tillsätt mjöl - låt bli fingervarmt. Häll vätskan över jäst och rör ut. Tillsätt mjöl och salt och arbeta till deg. Låt jäsa ca 30 min. (Eller köp färdig smördeg )
Kassler
2 paket bacon
1 stor purjolök
200 g frysta champinjoner
1 dl chilisås
2 dl riven ost
1 ägg
Snabbstek kassler i skivor. Stek bacon i bitar. Fräs champinjonerna till vattnet kokat bort. Tillsätt smör och purjolök och fräs en stund. Låt svalna. Blanda sedan ihop bacon, purjo, champinjoner och chilisås.
Dela dagen i lika stora bitar (ca 6 st) och kavla ut.
Lägg ost i mitten, sen på med baconblandningen och kasslern på topp. Vik ihop, vänd och pensla med uppvispat ägg.
In i ugnen 225° i ca 15 min tills bullarna fått fin färg.
För lite festligare rätt kan man byta ut kasslern mot fläskfilé!
Servera med pressad potatis och pepparsås.
Kom i sista minuten på att jag glömt göra sås, så då blev det tzatziki som fanns i kylskåpet.
Perfekt mat att göra mycket av och frysa in. Till lunch räcker en bulle med sallad på sidan!
Igår blev det kycklinggryta med mango och ris. Gott, gott!! Stek kyckling i bitar i olja och smör. Salt och peppar.
Häll på några deciliter vatten, en grönsaksbuljongtärning, lite soja och nån tesked sambal oelek. Låt puttra ca 15 min. Skiva en purjolök och lägg i tillsammans med 2 dl cream fraiche och 2 msk mango chutney. Puttra ca 5 min. Skär en färsk mango i bitar och lägg i just innan servering.
Till grytan serveras jasminris och sallad (eller broccoli som hos oss igår).
Eurovision ikväll så då blir det en klassiker till middag också - Plankstek
Fluffigt mos görs med kokt potatis, bregott och lite mjölk. Spritsen var trasig så det blev bara skedad på.
Stekt oxfilé räckte inte till hela familjen så jag fyllde ut med lite fläskkött.
Tomaten och majsen åkte in på plankan tillsammans med potatismoset. När det fått färg togs plankan ut och kött och bearnaisesås lades till. Klart!
Bea:n blev misslyckad idag... Den blev för varm så den skar sig, vispade och vispade för att få till den, men fick ingen tjocklek i den alls... Jaja, smakar ju likadant iaf.
(Recept på såsen finns i annat inlägg, har dock inte lärt mig hur man länkar dit, får kolla upp det sen! )
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|