Direktlänk till inlägg 5 januari 2012
Plockmat till välkomsbubbel:
Minicrutonger med skagenröra
Crostini med grekisk vitlöksost
Grekiska oliver
Baconlindad halloumi
Förrätt:
Gratinerad hummer & scampi m vitlök
Dela hummern och ta ut köttet. Lägg sedan tillbaka köttet i skalet - lättare att äta efter gratinering.
2 msk smör
2 schalottenlökar
3 persiljekvistar
2 msk mjöl
6 dl vispgrädde
1 dl vitt vin
4 st äggulor
1 dl riven WB-ost
1 dl hackad dill
Smält smör och fräs lök och persilja, sikta ner mjölet och rör om. Häll på grädde och vin. Koka upp under omrörning. Låt sjuda ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar samt dillen. Häll såsen på hummern. Gratinera i ugnen till gyllenbrun.
Serverades med citron, toast och mera bubbel i glasen!
Varmrätt: Beef Wellington med maderiasås och potatisbakelse
Beef Wellington:
1 kg oxfilé
Parmaskinka
Svampfyllning
Dijonsenap
1 rulle smördeg
Stek köttet i smör (hela biten) och salta och peppra. Låt svalna.
Gör svampfyllningen:
2 st shalottenlökar
300g skogschampinjoner
2 dl grädde
Salt o peppar
Mixa svampen och löken i matberedare. Stek i smör till vätskan kokat bort. Häll på grädde och koka till krämig. Salta och peppra. Låt svalna.
Lägg ut plastfolie på köksbänken. Lägg parmaskinkan på plasten. Bred på svampfyllningen. Lägg oxfilén i mitten. Pensla köttet med dijonsenap. Rulla in köttet i skinkan med hjälp av plasten till en hårt packad rulle, ta bort plasten. Kavla ut smördegen och rulla i köttet i den. Skär några snitt i smördegen så ånga kan pysa ut. Pensla med vispat ägg. In i ugnen 225 grader, i med ugnstermometer, stek i ugnen till 55-60 grader beroende på rare eller medium. Sänk värmen efter ca 10 min.
Maderiasås:
4 dl madeira
1/2 dl balsamicovinäger
2 tsk soja
2 tsk farinsocker
2 shalottenlökar, fint skivade
vitpeppar
1 msk olivolja
Koka allt utom oljan till hälften. Vid servering - låt en matsked olivolja landa mjukt i en sked för att undvika att såsen spricker. Smaka av med vitpeppar.
Potatisbakelse:
Grovriven potatis
Grovriven gul lök, 1 st
Grovriven vitlök, 1 klyfta
1 äggula
100 g riven WB-ost
3 dl vispgrädde
Salt och peppar
Blanda allt i en skål. Tag stora muffinsformar eller teflonform som först smörjs med smör. Sätt in i ugnen 225 grader, ca 20 min tills de fått fin färg.
Serverades med smörstekt blandad svamp och klyftad brysselkål, och såklart med ett gott rött vin i glaset.
Efterrätt: Kaffe- och chokladpannacotta med halloncouli
4 dl vispgrädde
1 dl starkt kaffe
100 g mörk choklad
1/2 dl strösocker
2 gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, tillsätt kaffe, choklad och socker. Blanda väl till chokladen smält. Smaka av med ev mer socker. Krama gelatinbladen och tillsätt dem. Häll upp i serveringsglas och ställ kallt, minst 4 timmar.
200 g hallon
1 dl strösocker
Ta lite av hallonen och koka upp med socker och lite vatten. Koka ordentligt. Sila såsen och ställt kallt. Vid servering blandas hallonsåsen med resten av hallonen.
2012 är gjort med vit choklad Serverades med kaffe och Baileys!
Barnens meny:
Förrätt - Pannkakstårta
Varmrätt - Samma som vi åt
Efterrätt - Kladdkakemuffins med vaniljglass och chokladsås.
Alla var vi mätta och belåtna
I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra! Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...
4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|