Direktlänk till inlägg 5 januari 2012

Nyårsafton

Av Linda Whyte - 5 januari 2012 18:01

 

Plockmat till välkomsbubbel:

Minicrutonger med skagenröra

Crostini med grekisk vitlöksost

Grekiska oliver

Baconlindad halloumi

 

Förrätt:

Gratinerad hummer & scampi m vitlök


Dela hummern och ta ut köttet. Lägg sedan tillbaka köttet i skalet - lättare att äta efter gratinering.

2 msk smör

2 schalottenlökar

3 persiljekvistar

2 msk mjöl

6 dl vispgrädde

1 dl vitt vin

4 st äggulor

1 dl riven WB-ost

1 dl hackad dill

Smält smör och fräs lök och persilja, sikta ner mjölet och rör om. Häll på grädde och vin. Koka upp under omrörning. Låt sjuda ca 10 min. Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggulor och ost. Smaka av med salt och peppar samt dillen. Häll såsen på hummern. Gratinera i ugnen till gyllenbrun.


Serverades med citron, toast och mera bubbel i glasen!


 

Varmrätt: Beef Wellington med maderiasås och potatisbakelse


Beef Wellington:

1 kg oxfilé

Parmaskinka

Svampfyllning

Dijonsenap

1 rulle smördeg

 Stek köttet i smör (hela biten) och salta och peppra. Låt svalna.

Gör svampfyllningen:

2 st shalottenlökar

300g skogschampinjoner

2 dl grädde

Salt o peppar

Mixa svampen och löken i matberedare. Stek i smör till vätskan kokat bort. Häll på grädde och koka till krämig. Salta och peppra. Låt svalna.

Lägg ut plastfolie på köksbänken. Lägg parmaskinkan på plasten. Bred på svampfyllningen. Lägg oxfilén i mitten. Pensla köttet med dijonsenap. Rulla in köttet i skinkan med hjälp av plasten till en hårt packad rulle, ta bort plasten. Kavla ut smördegen och rulla i köttet i den.  Skär några snitt i smördegen så ånga kan pysa ut. Pensla med vispat ägg. In i ugnen 225 grader, i med ugnstermometer, stek i ugnen till 55-60 grader beroende på rare eller medium. Sänk värmen efter ca 10 min.


Maderiasås:

4 dl madeira

1/2 dl balsamicovinäger

2 tsk soja

2 tsk farinsocker

2 shalottenlökar, fint skivade

vitpeppar

1 msk olivolja

Koka allt utom oljan till hälften. Vid servering - låt en matsked olivolja landa mjukt i en sked för att undvika att såsen spricker. Smaka av med vitpeppar.


Potatisbakelse:

Grovriven potatis

Grovriven gul lök, 1 st

Grovriven vitlök, 1 klyfta

1 äggula

100 g riven WB-ost

3 dl vispgrädde

Salt och peppar

Blanda allt i en skål. Tag stora muffinsformar eller teflonform som först smörjs med smör. Sätt in i ugnen 225 grader, ca 20 min tills de fått fin färg.


Serverades med smörstekt blandad svamp och klyftad brysselkål, och såklart med ett gott rött vin i glaset.


 

Efterrätt: Kaffe- och chokladpannacotta med halloncouli


4 dl vispgrädde

1 dl starkt kaffe

100 g mörk choklad

1/2 dl strösocker

2 gelatinblad

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde, tillsätt kaffe, choklad och socker. Blanda väl till chokladen smält. Smaka av med ev mer socker. Krama gelatinbladen och tillsätt dem. Häll upp i serveringsglas och ställ kallt, minst 4 timmar.

200 g hallon

1 dl strösocker

Ta lite av hallonen och koka upp med socker och lite vatten. Koka ordentligt. Sila såsen och ställt kallt. Vid servering blandas hallonsåsen med resten av hallonen.

2012 är gjort med vit choklad    Serverades med kaffe och Baileys!


Barnens meny:

Förrätt - Pannkakstårta

Varmrätt - Samma som vi åt

Efterrätt - Kladdkakemuffins med vaniljglass och chokladsås.


Alla var vi mätta och belåtna   



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Whyte - 30 januari 2012 07:59

I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra!    Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...

Av Linda Whyte - 21 januari 2012 18:10

Lördag kväll serveras Grekisk pytt med tzatziki!   Bild innan ugnen:       1 fläskfilé i strimlor 1,5 dl rapsolja 3 msk soja 1 msk riven ingefära 2 tsk sambal oelek 2 pressade vitlöksklyftor Salt och peppar   Blanda ihop ...

Av Linda Whyte - 18 januari 2012 09:26


Gjorde dubbel sats, då ett paket renskav blir lite lite.. Det räcker till oss 4 till middag, men vi vill ju gärna ha matlådor också. Renskav är bra att ha liggandes i frysen till sånna dagar man inte har nåt i kylskåpet och heller inte haft framförhå...

Av Linda Whyte - 16 januari 2012 10:13

4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...

Av Linda Whyte - 6 januari 2012 20:34

1 fläskfilé Salami 400 g mozzarella Hackad basilika Soltorkade tomater 3 dl grädde 1 dl chilisås Salt o peppar   Stek fläskfilén runt om i smör och salt och peppra. Skär snitt tvärs över filén och lägg i ugnsform. Vid små salamis...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards