Senaste inläggen

Av Linda Whyte - 5 maj 2011 12:43

  Igår blev det köttfärsbiffar med löksky och kokt potatis.


Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk, låt svälla. Blanda i köttfärs och salt. Sedan i med ett ägg, lite finhackad lök och peppar.


Stek några minuter på varje sida.


Vispa ur pannan med vatten, tillsätt soja så har man lite sky att hälla över biffarna.


Fräs skivad lök utan att ta färg. Häll på lite vatten och salt, låt löken bli mjuk.


Servera med kokt potatis och rårörda lingon.

Av Linda Whyte - 4 maj 2011 11:06

Igår blev det fisk. Vi äter lite för lite fisk... Jag har sedan ungdomens dagar fått för mig att jag inte gillar fisk - men det gör jag ju   . Problemet är nog bara att jag inte riktigt törs testa och improvisera när det gäller t.ex torsk, utan jag kör på det jag vet att jag gillar. Blir ju lite enformigt och därför lite för sällan. Så goda fiskrätter mottages GÄRNA! Min torsk gör jag oftast så här i alla fall:


Lägg torskfiléer i ugnsform. Salta och citronpeppra.

Smält lite smör och vispa ut med mjöl, häll på valfri gräddprodukt och mjölk. Koka upp försiktigt under omrörning. Smaksätt med hummerfond, citronsaft, dill, salt och peppar. Släng gärna i lite räkor.

Häll såsen över fisken.

Lägg skivad tomat ovanpå och strö över lite riven ost.

In i ugnen ca 20 min.


Servera med kokt potatis och grönsaker eller sallad.

Av Linda Whyte - 2 maj 2011 18:36

Lämna gärna en kommentar   

Av Linda Whyte - 2 maj 2011 18:25

En ruskigt ruggig måndag (med aprilväder i maj) som denna, vill man gärna värma sig med en god soppa. Blev morotssoppa med kräftstjärtar och ostfrallor!

   Morotssoppa 4 pers.

ca 4 morötter, rivna

1 liten gul lök, finhackad

1 liter vatten

2 Fiskbuljongtärning eller fond (jag tog en tärning + nån matsked hummerfond)

2 dl creme fraiche

200g räkost (typ Kavli)

Salt, peppar, lite dill, cayennepeppar (hade inte jag hemma så jag tog paprikapulver och lite chilipeppar)

Kräftstjärtar eller räkor om man vill.


Fräs lök och morot i lite smör utan att ta färg. Häll på vatten och buljong/fond. Koka upp. Tillsätt creme fraiche och räkost. Krydda efter smak. Lägg i kräftor eller räkor just innan servering.


Gott!!!   

Av Linda Whyte - 1 maj 2011 11:05

Grillning med och hos familjen T stod på schemat!

Började förbereda maten strax efter lunch, så kunde vi bara packa ihop och cykla iväg när vi var redo.


Nötytterfilé hade jag köpt att grilla och det blev verkligen supergott, så saftigt och mört! Marinerade den i olja, soja, pressad vitlök, lite ketchup och massa grillkrydda. Helgrillat är godast!


Till det gjorde jag en potatissallad. Ska egentligen vara färskpotatis, men nu blev det gammpären - gott ändå! Skär kokt potatis som fått kallna i munsbitar. Blanda med isbergssallad, ruccola, tomater, soltorkade tomater, rödlök och fetaost. Gör en dressing av 2/3 olivolja, 1/3 vit balsamvinäger, pressad vitlök, salt och peppar. Häll över dressingen och blanda om.


Gjorde två såser - Barbequesås och Bearnaisesås


Barbequesås:

1 hackad gul lök

2 pressade vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater

2 msk chilisås

2 msk vinäger

1 msk senap

2 tsk Worcestershiresås

Salt och peppar

Lägg allt i kastrull och koka ihop ca 10 min.


Bearnaisesås:

1/2 gul lök, hackad

4 krossade vitpepparkorn

2 msk vitvinsvinäger

3 msk vatten

Persilja

Koka tills bara lite av vätskan återstår. Sila så bara vätskan är kvar.

Vispa i 3 äggulor, ett i taget.

Droppa sakta i 250 gram smör under kraftig vispning. Såsen får ej koka.

Smula i massa dragon och ev mer persilja och lite salt.


  Till detta serverades grillade grönsaker, grillad baguette och såklart rödvin    Vädret tillät oss till och med att sitta ute och äta för första gången i år. Fantastiskt var det på alla sätt och vis!!!

Av Linda Whyte - 29 april 2011 18:45

Fredag kväll och maken jobbar... trist.. Skulle få besök av Linda Ö med finaste barnen, men sjukdomar satte stopp för det. Så det blev bara jag, Grace och Sean som skulle fredagsmysa. Kyckling togs fram i morse så vad hitta på då? Googlade på kycklinggratäng och valde mer eller mindre det första jag hittade - men det blev faktiskt mycket godare än jag trott!

 
Kycklinggratäng med cream fraiche och vitlök:


Stek bacon i småbitar

Skär kycklingfiléer i strimlor och stek, gärna i lite av fettet från bacon-stekningen.

Blanda ihop cream fraiche, grädde av valfri sort (hade kvar vispgrädde från kladdkakan så jag tog lite vispgrädde och spädde ut med mjölk), 1-2 pressade vitlöksklyftor, sweet chili-sås, kycklingfond, riven ost och salt&peppar.


Lägg kyckling och bacon i form och häll över såsen så det täcks helt.

In i ugnen. Hade ca 200 grader i ... ja en 25 min kanske innan det fått fin färg. 


Till det kokades basmatiris (mitt favvo-ris utan tvekan!) och lite gurka och ruccola.


Hade inte så höga förväntningar men det blev helt ok. Kanske ingen direkt bjudmat, men ändå gott nog för fredagsmys med familjen   

Av Linda Whyte - 29 april 2011 09:57

Korvgryta låter väldigt ospännande, men för mig var det lite kul för jag har aldrig gjort det förut.


Kokade upp ca 7 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning, 2 lagerblad och ca 10 vitpepparkorn.


La i tärnad potatis och slantade morötter och kokade till mjukt.

La i skivad purjolök och falukorvsbitar. Sjud ett par minuter. Klickade i lite tomatpuré för att få det lite mustigare och färggladare :)


Blandade turkisk yoghurt med dijonsenap som jag klickade på vid servering. (Det ville inte barnen ha)


Fick höga betyg av sonen 3 1/2 år och dottern 5 år åt upp allt hon med!


Simpelt och helt ok vardagsmat!


Hittade inte kameran så det blir bildlöst, men var väl inte så mycket att se.

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards