Direktlänk till inlägg 30 januari 2012
I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra! Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med att sötpotatisen är härligt orange.
1,5 kg sötpotatis
2-3 vitlöksklyftor
2-3 tsk sambal oelek
2 dl mellangrädde
2 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
2 dl riven ost
Skala potatisen och skär i mindre tärningar. Hacka vitlöken fint.
Fräs vitlök och sambal i lite smör/olja i en stekpanna, ett par minuter, på låg temperatur. Lägg i potatistärningarna och fräs ca 5-10 min, rör ofta. Häll på grädden och salta och peppra ordentligt. Låt puttra ihop ytterligare 10 min. Ska bli rätt så krämigt. Häll över i en ugnsform och strö över riven ost. In i ugnen ca 200 grader i drygt 15 min.
Gratängen serverades med Fetafylld ytterfilé, hemmagjord bearnaisesås och sallad.
Hela ytterfilén stekte jag runt om i smör, salt och peppar. Skar ett snitt längst efter hela filén och stoppade i smulad fetaost blandat med hackad, färsk persilja. I med en stektermometer och in i ugnen, till en temp på ca 78 grader.
Blev en lyckad middag med kära vänner - barnfria var vi dessutom
4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|