Direktlänk till inlägg 5 januari 2012

Juldagen = Kalkon

Av Linda Whyte - 5 januari 2012 17:30

Juldagen är årets höjdpunkt för maken! Varje år serveras därför traditionell Stuffed Turkey - mmmmm   

 

Kalkon finns på de flesta affärer och är inte alls svårt att göra! Lite tidskrävande, men...

Börja med att ta ut innehållet i kalkonen. Fyll därefter med stuffing - så här gör jag min:

Stuffing

Vitt bröd ca 10 skivor, kanterna bortskurna

1 paket bacon som skärs i småbitar och steks innan

Ca 50 g smör

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

1 kruka persilja (inte hela krukan men rätt mycket)

1 kruka timjan (samma där)

Kör allt i matberedare till det blir en smetig massa.

Fyll kalkonen med fyllningen. Använd ugnssnöre till att binda ihop benen på kalkonen så fyllningen inte rinner ut. Pensla kalkonen med smör, salt o peppra. Lägg i stor ugnsform och sen in i ugnen. Ca 45 min per kilo - tar därför ca 3-4 timmar. Nu och då tar man ut kalkonen och öser över saften som rinner ut. Mot slutet kan man lägga på ugnsfolie på toppen så den inte blir bränd. När kalkonen sen är klar klarar den sig under folie medans potatisgratängen åker in i ugnen. Vid servering gröps stuffingen ur och serveras separat.

 

Sås:

Häll av all sky som bildads i ugnsformen från kalkonen, i en panna. Späd med lite mer vatten. Lägg i en hackad morot, skivad lök och skivad vitlök. Låt koka. Sila såsen i ny panna. Häll på 2,5 dl grädde. Finhacka salami och lägg i. Några matskedar vinbärsgelé åker i och lite soja. Koka ihop och red såsen med maizena. Smaka av med salt och peppar.

Kokta morötter slungas i smör, lite salt och lite socker på för det där lilla extra - är det jul så är det!   

Brysselkål är en klassiker ej att förglömma till kalkonen. I år så kokade jag dem, stekte sen i smör och ringlade över lite sirap. Salt och vitpeppra.


Dessutom åt vi sill i olika smaker m kokt potatis, gravad lax m sås, WB-ost och glöm ej att sätta fram vinbärsgelén till kalkonen. ENJOY!!!

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Linda Whyte - 30 januari 2012 07:59

I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra!    Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...

Av Linda Whyte - 21 januari 2012 18:10

Lördag kväll serveras Grekisk pytt med tzatziki!   Bild innan ugnen:       1 fläskfilé i strimlor 1,5 dl rapsolja 3 msk soja 1 msk riven ingefära 2 tsk sambal oelek 2 pressade vitlöksklyftor Salt och peppar   Blanda ihop ...

Av Linda Whyte - 18 januari 2012 09:26


Gjorde dubbel sats, då ett paket renskav blir lite lite.. Det räcker till oss 4 till middag, men vi vill ju gärna ha matlådor också. Renskav är bra att ha liggandes i frysen till sånna dagar man inte har nåt i kylskåpet och heller inte haft framförhå...

Av Linda Whyte - 16 januari 2012 10:13

4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...

Av Linda Whyte - 6 januari 2012 20:34

1 fläskfilé Salami 400 g mozzarella Hackad basilika Soltorkade tomater 3 dl grädde 1 dl chilisås Salt o peppar   Stek fläskfilén runt om i smör och salt och peppra. Skär snitt tvärs över filén och lägg i ugnsform. Vid små salamis...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards