Senaste inläggen
Burgare:
4 små kycklingfiléer
Liten bit purjolök
1 ägg
Hackad persilja
Malen koriander
Chilipulver
Salt och peppar
Skär kycklingen i småbitar. Lägg allt i matberedare och kör i nån minut till färsliknande konsistens. Forma till burgare och stek i smör på medelvärme.
Curry/äppledressing:
Turkisk yoghurt
Curry
Finhackat äpple
Finhackad rödlök
Stor nypa salt o lite peppar
Blanda ihop och låt dra en stund.
Kycklingburgaren serverades i Friscobröd med sallad, tomat, gurka och rödlök och mycket av den goda dressingen. :) Lite pommes värmde vi dessutom.
Gick hem hos samtliga familjemedlemmar - blev riktigt gott!!! Ingen bild har jag men testa detta ändå!
Måndag: Spagetti och köttfärssås
Tisdag: Kycklingburgare med pommes
Onsdag: Torsk i ugn, potatis
Torsdag: Kassler i ugn, ris
Fredag: ?
Lördag: Älgfärsbiffar, klyftpotatis
Söndag: Kotletter i ugn, potatismos (som inte blev av förra helgen då vi var bortbjudna en kväll :) )
Maken önskade massa mat, matlådor hela veckan!
2 st grillade kycklingar
2 bananer
2 dl grädde
2 dl mjölk
1,5 dl chilisås
2 paket bacon
Jordnötter
Salt, peppar, curry
Bena ur kycklingarna och lägg i ugnsform. Skiva bananerna, lägg dem på och krydda med curry. Blanda grädde, mjölk, chilisås och salt o peppar. Häll blandningen över kycklingen. In i ugnen ca 20 min. Under tiden - stek bacon i småbitar och låt rinna av på hushållspapper. Strö bacon och jordnötter över den färdiga gratängen.
Servera med ris och lite sallad.
Måndag: Ugnspannkaka m sylt
Tisdag: Flygande Jakob, ris
Onsdag: Stuvade makaroner och korv
Torsdag: Tacogratäng med sallad och chips
Fredag: Fisksoppa, aioli och vitlöksbröd
Lördag: Arni Kleftiko, vitlöksbröd
Söndag: Kotletter i ugn, potatismos
Vad äter du?
I fredags åt vi biffrullader med klyftpotatis och sallad.
Oj, vilken dålig bild...
Köpte nåt som hette Minutbiff på Ica. Var gjort av fransyska. Såg ut som lövbiff fast lite tjockare. Dessa skivor stekte jag i smör med salt och peppar och ett par vitlöksklyftor i skivor, la sedan en stor klick Philadelphia Vitlök&Örter på, rullade ihop och fäste med en tandpetare. Lade ner rulladerna i stekpannan igen. Lite soltorkade tomater i bitar, bytte till nya fina vitlöksskivor och hällde på mellangrädde. Lät puttra en stund så köttet blev mört och gott! Serverades alltså med klyftisar och sallad.
Lördag = långkok
Ca 600g nötkött i småbitar
1 flaska porter (öl, köpt på Ica)
2/3 dl svartvinbärssaft (outspädd)
1/2 dl soja
2 köttbuljongtärningar
5 enbär
5 svartpepparkorn
1 gul lök
2 morötter i stavar
1 tsk timjan
2 dl grädde
2 msk mjöl
Koka upp öl, soja, saft, buljongtärningar, kryddor och lök. Skär köttet i bitar. Lägg i köttet i det kokande spadet, är det mycket kött, lägg i det i omgångar och låt koka upp mellan varje omgång.
Sänk värmen något, sjud under lock, ca 2 timmar. Tillsätt morötter när ca 30 min återstår.
Tillsätt grädde och redning och låt koka ihop ca 10 min.
Serveras med klyftpotatis och god sallad! Väldigt gott
Fredagspizza blev det :)
Pizzadeg:
50g jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl
Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör i mjöl, lite i taget tills degen är smidig och fin. Jäs under duk i ca 30 min.
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk passerade tomater
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1/2 tsk basilika
1 tsk socker
Salt o peppar
Hacka lök fint, pressa vitlök och fräs i oljan i en gryta. Rör i resten. Låt koka ihop ca 10 min.
Baka ut degen med mjöl i botten på två plåtar. På med valfri topping. Vi hade skinka, salami, färska champinjoner, ananas, färska tomater och riven ost.
Pizzasallad:
1/2 vitkålshuvud
1 1/2 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk socker
salt o peppar
Italiensk salladskrydda
Oregano
Strimla vitkålen fint, tex med osthyvel. Lägg i durkslag och häll kokande vatten över så kålen mjuknar något. Lägg i bunke och blanda i resten. Ställ kallt minst ett par timmar.
Tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås!
Köpte en älgstek på Kvantum i veckan för helt klart överkomliga 149 kr/kilo Steken ska frysas först om den ska bli en tjälknöl.
Sätt ugnen på 75° och lägg den frysta steken på galler. Efter ca 2 timmar går det att sticka in en termometer. Låt steken ligga tills termometern visar 65°, tar ca 9 timmar för en stek på drygt kilot. (Över natten är alltså ett utmärkt alternativ!)
Koka upp en saltlag av:
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
2 msk enbär, stötta
Lägg steken i en bunke och häll den heta lagen över. Täck över och ställ kallt, låt stå ca 5-6 timmar.
Skär i tunna skivor.
Potatisgratäng:
Skiva skalad potatis, gärna i matberedare, och lägg i ugnsform. Salta ordentligt och pressa över 2 vitlöksklyftor. Häll på en mellangrädde och nån dl mjölk, peppra lite och blanda allt. Strö riven ost på toppen. In i ugnen ca 200° ca 50 min (täck med folie om toppen börjar få för mycket färg).
Rödvinssås:
1/2 rödlök och en liten morot hackas grovt och fräses i panna med 1 msk tomatpuré och 1/2 msk socker. Häll på 2 dl rödvin, 1 lagerblad, 1 tsk timjan och 1 tsk hackad persilja. Reducera (koka ner).
Häll på 2 dl köttbuljong och 1 msk balsamvinäger. Koka ihop.
Häll såsen genom en sil så bara vätskan återstår, red med Maizena och koka upp på nytt!
Vitlökssmör:
Bregott eller Norrgott
2 pressade vitlöksklyftor
Flingsalt
Hackad persilja
Mosa ihop och frys i en rulle av smörpapper.
Vi gjorde sallad av ruccola, tomat, gurka, rödlök och fetaost. Fick hjälp i köket:
Slutresultat:
Magiskt gott!!! Finns inget jag kan komma på som slår detta
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
|||
16 | 17 |
18 | 19 |
20 |
21 | 22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
|||
30 | 31 |
||||||||
|