Direktlänk till inlägg 12 november 2011
Fredagspizza blev det :)
Pizzadeg:
50g jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
1/2 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
9 dl vetemjöl
Blanda jäst, socker, salt, olja och fingervarmt vatten i en bunke. Rör i mjöl, lite i taget tills degen är smidig och fin. Jäs under duk i ca 30 min.
Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk passerade tomater
3 msk tomatpuré
1 tsk oregano
1/2 tsk basilika
1 tsk socker
Salt o peppar
Hacka lök fint, pressa vitlök och fräs i oljan i en gryta. Rör i resten. Låt koka ihop ca 10 min.
Baka ut degen med mjöl i botten på två plåtar. På med valfri topping. Vi hade skinka, salami, färska champinjoner, ananas, färska tomater och riven ost.
Pizzasallad:
1/2 vitkålshuvud
1 1/2 msk rapsolja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk socker
salt o peppar
Italiensk salladskrydda
Oregano
Strimla vitkålen fint, tex med osthyvel. Lägg i durkslag och häll kokande vatten över så kålen mjuknar något. Lägg i bunke och blanda i resten. Ställ kallt minst ett par timmar.
I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra! Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...
4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 | |||||||
|