Direktlänk till inlägg 28 oktober 2011
Tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås!
Köpte en älgstek på Kvantum i veckan för helt klart överkomliga 149 kr/kilo Steken ska frysas först om den ska bli en tjälknöl.
Sätt ugnen på 75° och lägg den frysta steken på galler. Efter ca 2 timmar går det att sticka in en termometer. Låt steken ligga tills termometern visar 65°, tar ca 9 timmar för en stek på drygt kilot. (Över natten är alltså ett utmärkt alternativ!)
Koka upp en saltlag av:
1 liter vatten
1 dl salt
2 msk socker
1 lagerblad
1 tsk vitpepparkorn
2 msk enbär, stötta
Lägg steken i en bunke och häll den heta lagen över. Täck över och ställ kallt, låt stå ca 5-6 timmar.
Skär i tunna skivor.
Potatisgratäng:
Skiva skalad potatis, gärna i matberedare, och lägg i ugnsform. Salta ordentligt och pressa över 2 vitlöksklyftor. Häll på en mellangrädde och nån dl mjölk, peppra lite och blanda allt. Strö riven ost på toppen. In i ugnen ca 200° ca 50 min (täck med folie om toppen börjar få för mycket färg).
Rödvinssås:
1/2 rödlök och en liten morot hackas grovt och fräses i panna med 1 msk tomatpuré och 1/2 msk socker. Häll på 2 dl rödvin, 1 lagerblad, 1 tsk timjan och 1 tsk hackad persilja. Reducera (koka ner).
Häll på 2 dl köttbuljong och 1 msk balsamvinäger. Koka ihop.
Häll såsen genom en sil så bara vätskan återstår, red med Maizena och koka upp på nytt!
Vitlökssmör:
Bregott eller Norrgott
2 pressade vitlöksklyftor
Flingsalt
Hackad persilja
Mosa ihop och frys i en rulle av smörpapper.
Vi gjorde sallad av ruccola, tomat, gurka, rödlök och fetaost. Fick hjälp i köket:
Slutresultat:
Magiskt gott!!! Finns inget jag kan komma på som slår detta
I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra! Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...
4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 | 22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | 29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|