Direktlänk till inlägg 28 oktober 2011

All annan mat - släng dig i väggen :)

Av Linda Whyte - 28 oktober 2011 19:57

Tjälknöl med potatisgratäng och rödvinssås!


Köpte en älgstek på Kvantum i veckan för helt klart överkomliga 149 kr/kilo    Steken ska frysas först om den ska bli en tjälknöl.


Sätt ugnen på 75° och lägg  den frysta steken på galler. Efter ca 2 timmar går det att sticka in en termometer. Låt steken ligga tills termometern visar 65°, tar ca 9 timmar för en stek på drygt kilot. (Över natten är alltså ett utmärkt alternativ!)


Koka upp en saltlag av:

1 liter vatten

1 dl salt

2 msk socker

1 lagerblad

1 tsk vitpepparkorn

2 msk enbär, stötta


Lägg steken i en bunke och häll den heta lagen över. Täck över och ställ kallt, låt stå ca 5-6 timmar.

Skär i tunna skivor.

 


Potatisgratäng:

Skiva skalad potatis, gärna i matberedare, och lägg i ugnsform. Salta ordentligt och pressa över 2 vitlöksklyftor. Häll på en mellangrädde och nån dl mjölk, peppra lite och blanda allt. Strö riven ost på toppen. In i ugnen ca 200° ca 50 min (täck med folie om toppen börjar få för mycket färg).

Rödvinssås:

1/2 rödlök och en liten morot hackas grovt och fräses i panna med 1 msk tomatpuré och 1/2 msk socker. Häll på 2 dl rödvin, 1 lagerblad, 1 tsk timjan och 1 tsk hackad persilja. Reducera (koka ner).

Häll på 2 dl köttbuljong och 1 msk balsamvinäger. Koka ihop.

Häll såsen genom en sil så bara vätskan återstår, red med Maizena och koka upp på nytt!

 


Vitlökssmör:

Bregott eller Norrgott

2 pressade vitlöksklyftor

Flingsalt

Hackad persilja

Mosa ihop och frys i en rulle av smörpapper.


Vi gjorde sallad av ruccola, tomat, gurka, rödlök och fetaost. Fick hjälp i köket:

 

Slutresultat:

 

Magiskt gott!!! Finns inget jag kan komma på som slår detta   

 

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Linda Whyte - 30 januari 2012 07:59

I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra!    Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...

Av Linda Whyte - 21 januari 2012 18:10

Lördag kväll serveras Grekisk pytt med tzatziki!   Bild innan ugnen:       1 fläskfilé i strimlor 1,5 dl rapsolja 3 msk soja 1 msk riven ingefära 2 tsk sambal oelek 2 pressade vitlöksklyftor Salt och peppar   Blanda ihop ...

Av Linda Whyte - 18 januari 2012 09:26


Gjorde dubbel sats, då ett paket renskav blir lite lite.. Det räcker till oss 4 till middag, men vi vill ju gärna ha matlådor också. Renskav är bra att ha liggandes i frysen till sånna dagar man inte har nåt i kylskåpet och heller inte haft framförhå...

Av Linda Whyte - 16 januari 2012 10:13

4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...

Av Linda Whyte - 6 januari 2012 20:34

1 fläskfilé Salami 400 g mozzarella Hackad basilika Soltorkade tomater 3 dl grädde 1 dl chilisås Salt o peppar   Stek fläskfilén runt om i smör och salt och peppra. Skär snitt tvärs över filén och lägg i ugnsform. Vid små salamis...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards