Direktlänk till inlägg 17 april 2011
Idag blev det en supersmarrig fisksoppa som serverades med aioli och vitlöksbröd.
Bilden gjorde kanske inte soppan riktigt rättvisa, ser inte lika aptitlig ut som den var men, men...
Laxsoppa med aioli
4 laxfiléer
Räkor
5 potatisar
2 morötter
1 fänkål
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 paprika
2 fiskbuljongtärningar
2 liter vatten
Nån matsked hummerfond
1 burk hela tomater
Mellangrädde
Cream fraiche
Mejram
Dragon
Dill
Salt och peppar
Fräs hackad vitlök, paprika i bitar, purjo i slantar och skivad fänkål i smör. Häll på vatten, i med buljongtärningar, fond, hela tomater, potatis i bitar och morotsslantar. Koka tills potatisen är mjuk. Håll på grädde och en stor klick cream fraiche. Krydda efter smak. Låt koka ihop. Lägg sedan i fisken i mindre bitar och sjud ca 5 min. Just innan servering läggs räkor i.
Aioli:
4 vitlöksklyftor
3 äggulor, rumsvarma
1,5 dl neutral olja tex rapsolja
0,5 tsk salt
1,5 tsk vinäger (jag hade vit balsamvinäger)
Pressa vitlöken i en skål, vispa ner äggulorna och tillsätt oljan droppvis under vispning, gärna med elvisp. Smaka av med salt och vinäger.
Klicka på en stor klick aioli på soppan. Vitlöksbrödet var köpt, bara att värma i ugnen.
I lördags provade jag nåt nytt som mamma fått som tips från nån på jobbet. Sötpotatisgratäng! Och det blev riktigt bra! Roligt variation på vanlig potatisgratäng. Tog ingen bild och det var ju dumt, för den blev riktigt fin och färgglad i och med ...
4 kycklingfiléer, skär i lite tjockare strimlor 2 vitlöksklyftor, hackade 2 1/2 dl matlagningsgrädde ca 2 dl mjölk 2 kycklingbuljongtärningar 3 msk balsamvinäger 4 tsk oregano (dessa är ca mått, är ju som bekant inte så bra på att mäta ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 |
|||
25 | 26 | 27 |
28 |
29 | 30 |
||||
|